Кремове

Шоколадови саксийки

Chocolate pots    Шоколадови саксийки (или chocolate pots, както пише в една голяма книга, която за себе си наричам „Сладкарската Библия“), които много отдавна исках да приготвя, но не набирах смелост да изпробвам тази технология. Нужно е да разполагаш с метални цилиндри, които все ми се струваха твърде скъпи, затова си набавих трансферно фолио и ацетатна лента и за оформянето на саксиите използвах обикновени ракиени чашки. Отрязах ленти от трансферното фолио, така че да обгръща чашите и ацетатна лента със същата дължина. Чашите се облепват с лентата, прикрепва се с малко тиксо, след което разтопен черен шоколад се нанася върху трансферното фолио. Щом шоколадът започне да матира фолиото се увива върху ацетатната лента, като леко се прихлупва. Всичко се слага във фризера за десетина минути. След като се извадят, чашите внимателно се издърпват нагоре, а фолиото се обелва и остава само шарката. Внимателно се отстранява ацетатната лента.

Chocolate pots

Получените формички трябва да имат дъно, което според оригиналната рецепта е от изрязан на кръгчета блат, но аз нямах време и направих дъното от разтопен шоколад. Върху пекарска хартия нарисувах кръгчета и залепих саксийките отгоре. Напълних ги с шоколадов крем и сладко от ягоди, и ги поръсих с филирани бадеми.

Chocolate pots   За разкош направих няколко розички. Ако опитате да направите тази вкусотия, като развихрите фантазията си относно цветовете на трансферното фолио, пълнежа и украсата няма да съжалявате! :)

Коментирай:

Автор

Желиран крем с череши и ягоди
Желиран крем с череши и ягоди

1 коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Refresh

*