Пролетни Торти

Сирни Заговезни – денят за прошка

Torta_proshka_big2 Torta_proshka_big1 Torta_proshka_big3Сирни Заговезни – денят за прошка!
Днес е един от най-светлите християнски празници, в който роднините се събират около богатата трапеза и по-младите молят по-възрастните за прошка – да им бъде простено за волните и неволни прегрешения през годината.
Този празник се празнува с характерните традиции най-вече по селата, където е възможно да се палят огньове – купени, играе се хоро, хората излизат на мегдана, за да се видят и да си поискат прошка.
Всяка година атмосферата на Поклади, както още се нарича, ме връща много назад във времето, когато баба ми и дядо ми събираха голямата си челяд около софрата – да се порадват на децата и внуците си, да се нагостят, да се посмеят. Всички живеехме близо едни до други, но когато се събирахме на този празник изпитвахме необикновена топлина, уют и обич…
Подготовката започваще рано – дядо носеше сено в чували и ги слагаше на пода в кирпичената им къща, оформяше ги, отгоре се постилаше чиста покривка, върху която се подреждаше храната грижливо приготвена от баба ми, дъщерите и снахите й. Ние децата по цял ден се мотаехме в краката им в старата къща и пречехме, но ако не беше така тези спомени сега нямаше да ги има…
Вечерта се събирахме и си искахме прошка, пийвахме „греяна ракия“ и се веселяхме… Още помня радостта и гордостта в очите на старите хора, които бяха стожер на рода….
После идваше момента за най-интересното – чупеха се орехи и лешници набрани през лятото грижливо „покрити“ някъде, за да не ги изхрупаме преди празника. Играехме си на „чифт или тек“ – взимаш в шепата си няколко лешника и питаш другия дали са четен или нечетен брой, ако познае-негови са! И разбира се завързаната халва която се клати от тавана и трябва да я хванеш само с уста… Връзваха също яйце, но най-вече ябълка както е завързана тази горе на тортата и вече е готова да бъде окачена… Когато ни омръзнеше това хуквахме навън на двора в дълбокия сняг и се замеряхме със снежни топки докато големите се карат, че излизаме без връхни дрехи и постоянно забравяме вратата отворена… А небето беше толкова ясно, звездите така големи и ярки, че още осветяват сънищата ми…
Тортата е гараш по желание на сестра ми. Халвата е истинска,покривката и ябълката са от захарно тесто, което приготвих сама.

Посетихме родителите ми и те много се зарадваха на тази вкусотия… И на децата и внуците си… Поискахме си прошка, тропнахме си хорце, излязохме в центъра на селото преди да бъде запален купена… За да знаят и помнят децата ми българската традиция.
Постете, и нека Ви бъде простено!

Коментирай:

Автор

torta_s_pokrivka_thumb
Торта с покривка

Няма коментари

torta_s_rozi_thumb
Торта с рози

Няма коментари

esenna_torta_thumb
Есенна торта за татко

Няма коментари

karuchka_s_cvetq_thumb
Каручка с цветя

Няма коментари

torta_za_Emi_thumb
Момиче със синя рокля

Няма коментари

torta_s_temenuzhki_thumb
Торта с теменужки

Няма коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Refresh

*