За мен

Добре дошли в моята вкусотилница!

Казвам се Живка Велинова и откакто се помня рисувам.

024Пазя много далечен и топъл спомен за това как седя в скута на майка ми и тя ми рисува върху някакъв лист къщичка с коминче, дворче с оградка и цветенца и как тази рисунка развихря фантазията ми. Представях си как прасковите на дървото са събрали слънцето и аромата на лятото,как лилавите цветя ухаят на теменужки, а по двора се разхожда красив  шарен петел…

Била съм на около четири-пет години, когато баба ми ме хващаше за ръка и ме водеше в магазина за играчки. Там не ме питаше какво искам-и двете знаехме за какво сме отишли-една тетрадка голям формат със сто листа и комплект моливи за рисуване.
У тях лягах по корем на пода и по цял ден рисувах…с лявата ръка.

Освен, че ми даваше възможност да рисувам баба ми по цял ден приготвяше разни вкусотии за многото внуци, за които се грижеше-бухтички, содена питка, баница с теглени кори… Аз се надигах на пръсти край масата, за да видя как работи и исках да помагам….

Майка ми правеше бисквити пълни със желиран компот, които изглеждаха прекрасно и се хапваха дружно от детската тайфа, която всеки ден си играеше в нашия двор!

Когато в книжарниците се появиха първите флумастери това беше такова щастие за мен!
Съзнателно или не добрите ми баби подклаждаха тази дарба-едната от тях, която ходеше на работа един ден ми подари комплект флумастери от 24 цвята! В училище всички ми завиждаха за тях! И какво рисуване падаше!
В първи клас страниците на тетрадките отиваха за рисунки,които съучениците искаха да им направя и после да им подаря-така за една седмица тетрадка от 60 листа оставаше само с два,за което майка ми често ми изтупваше панталоните така както са си върху мен!:)

През годините съм имала много занимания и хобита-пеех народни песни в местното читалище (все още имам това удоволствие!),за кратко танцувах народни танци (за жалост не се получи :)), свирих на китара, пишех стихове, но каквото и да вършех в един момент пак се връщах към рисуването. Рисувала съм картини, икони, модели за дрехи…

Когато бях дете много ми харесваше да прекарвам времето си в работилницата на сладкарница „София“ на ул.Г.С.Раковски в столицата, където работеше майка ми. Съхранила съм топли спомени и чувства към всички, които работеха там!
Възхищавах се на сръчните им ръце, на любовта, с която изработваха зайчета ,патета и рози от захарно тесто.
Наблюдавах ги в захлас и ми се искаше да се занимавам с това….

С приготвянето на сладки изкушения се занимавам от около две години,или по-скоро тогава преоткрих работата със захарно тесто и фондан! За мен това е начин да се отърся от напрегнатото ежедневие ,да изразя себе си като сътворя нещо хубаво и вкусно!

Сладкото ми начинание се радва на подкрепа и възторжено одобрение от страна на семейството ми-съпругът, нашите прекрасни деца,роднини, близки и приятели.

Освен да майсторя в кухнята обичам природата,морето,звездите…
Обичам котките и кучетата. Имам две пухкави котани,които обожавам.

Надявам се прекрачвайки прага на вкусотилницата ми да се чувствате уютно и приятно и да откриете по нещо,което събужда апетита Ви :).

Благодаря на всички,които ме подкрепиха и направиха съществуването на този сайт възможно!

Заповядайте!

 

- Ето малко кадри и от работния процес :)

avtor_Small

avtor_Small1

 

Автора