Пролетни Торти

Вкусна торта с латинки

torta_latinki_small3Тази вкусна торта с латинки всъщност е торта „Династия“, която се приготвя с много яйца, масло, шоколад и ядки. Оригиналната рецепта е с бадеми, но понеже вкъщи разполагам с доста домашни орехи щедро ги използвам в сладкишите, които приготвям. Блатовете са от белтък разбит със захар на твърд сняг. Белтъците трябва да са десет, но ми се е случвало да нямам толкова яйца в момента и съм приготвяла тортата и с осем яйца. Прибавят се три с.л. брашно, ванилия и смлените ядки и сместа се разбърква с лъжица. Върху

torta_latinki_small1пекарска хартия се изпича правоъгълен блат, който когато изстине се разрязва на три еднакви ленти. Кремът се приготвя с един литър прясно мляко, десет с.л. захар, 150г брашно, десет жълтъка, кората на 1 лимон и ванилия. Когато кремът изстине се разделя на две, на половината се добавя 200г разтопен шоколад, а на другата половина 250г меко масло, разбито на пухкав крем със 100г пудра захар.

Тортата се сглобява като върху всеки от блатовете се намазват първо единия, а

torta_latinki_small2после другия крем и накрая се украсява по желание.

Много обичам латинките, защото ми напомнят за детството – баба ми ги садеше в саксии на прозореца на малката бяла къща, в която живееше и сега в моята градина има много от тях.

Тортата ми е с латинки, за да зарадвам с вида и вкуса й братовчедката Краси, която от няколко години живее и работи в Лондон, и която през август миналата година ни посрещна много сърдечно там.

Още тогава си говорихме за това как ще дойде на гости у дома и дълго ще си приказваме. Понеже тя много харесва моите творения предишната вечер се постарах специално за тази среща. Тортата се хареса на всичките ми гости онази вечер. Макар че парченцата в чиниите им се сториха големи от тортата не остана нито трошичка. :)

Коментирай:

Автор

torta_s_pokrivka_thumb
Торта с покривка

Няма коментари

torta_s_rozi_thumb
Торта с рози

Няма коментари

esenna_torta_thumb
Есенна торта за татко

Няма коментари

karuchka_s_cvetq_thumb
Каручка с цветя

Няма коментари

torta_za_Emi_thumb
Момиче със синя рокля

Няма коментари

torta_s_temenuzhki_thumb
Торта с теменужки

Няма коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Refresh

*